Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Ψάρεμα Λαβρακιού.



Εδώ μιλάμε για το άγριο λαυράκι των θαλασσών. Γενικά, είναι ένα έξυπνο ψάρι και πολύ δυνατός αντίπαλος. Ανήκει στην οικογένεια των σερρανιδών και το συναντάμε στη Μεσόγειο αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόκειται για ένα νόστιμο ψάρι που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους.  Θα το συναντήσουμε στις μπούκες των λιμανιών, στα ακρομόλια, συνήθως σε πολύ μικρά βάθη. Είναι ψάρι που ζει και στον αφρό αλλά και στα μισόνερα, γι’ αυτό, άλλωστε, ψαρεύεται άριστα με τη συρτή αφρού. Είναι παμφάγο και ο εκλεκτός μεζές του είναι τα κατεψυγμένα ποντίκια εισαγωγής. Μπορεί επίσης να πιαστεί και με γαριδούλα, και κυρίως με ζωντανά δολώματα όπως μια μικρή ζαργάνα, αλλά και με ζύμη. Το λαυράκι ψαρεύεται από στεριά, τις πρώτες πρωινές ώρες, και με θολούρα θα έχουμε σίγουρα επιτυχίες.
Θα το συναντήσουμε κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά μεμονωμένα μπορούμε να το δούμε και το καλοκαίρι. Λένε: «αν δεις λαυράκι το καλοκαίρι, τότε το χειμώνα θα έχει πολλά».

 


Πιο πάνω κάναμε μια πρώτη γνωρίμια με το Λαυράκι (αλλιώς θα το ακούσουμε και Λαύραξ ο λύκος). Το χρώμα του είναι μπλε και πράσινο στη ράχη, ενώ το ασημί περιβάλλει την κοιλιά του. Το βάρος του μπορεί να φτάσει και τα 12 κιλά.
Είναι γενικά πολύ επιθετικό ψάρι και αρπάζει ό,τι κινείται στο νερό. Πολύ λαίμαργο αλλά και παμφάγο. Το λαυράκι μπορούμε να το ψαρέψουμε με πολλές τεχνικές, όπως με τη συρτή αφρού, πεταχτάρια, από την ακτή με καλάμια, παραγάδια, ακόμη και σε δίχτυα.
Ψαρεύεται και τη μέρα αλλά και τη νύχτα, οπότε μπορούμε τότε να πιάσουμε τα μεγάλα λαυράκια.

Για το παράκτιο ψάρεμα με καλάμι θα χρησιμοποιούμε πάντα εργαλεία πολύ καλής ποιότητας. Οι δε πετονιές, και ειδικά αυτές που θα χρησιμοποιήσουμε για τα παράμαλλα, θα πρέπει να είναι αόρατες. Το συγκεκριμένο ψάρι μπορεί, όπως είπα, να είναι επιθετικό, αλλά σίγουρα θεωρείται και παμπόνηρο ψάρι, που αν καταλάβει ότι κινδυνεύει, τότε δεν θα πλησιάσει τα εκλεκτά δολώματά μας.

Συρτή αφρού: το λαυράκι θεωρείται αφρόψαρο, που τη λεία του την κυνηγάει μόλις λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια, μέχρι και μισόνερα. Πολύ εύκολα μπορούμε να πιάσουμε αρκετά μεγάλα ψάρια με την τεχνική της συρτής αφρού. Αφήνουμε περίπου 35 με 40 μέτρα πετονιά πάχους 0,45-0,55 mm, ενώ το παράμαλλο να είναι 0,35 mm, καλής ποιότητας, μήκους 3-4 μέτρων.  Τη μάνα με το παράμαλλο τα συνδέουμε με ένα στριφτάρι βαρέος τύπου και στη συνέχεια μπορούμε να προσθέσουμε και δύο βαριδάκια συρτής 20-30 γρ. Το ένα θα τοποθετηθεί λίγο πάνω από το στριφτάρι και το άλλο περίπου στη μέση του παράμαλλου. Το τεχνητό δόλωμα μπορεί να είναι κουταλάκι ή σιλικονούχα χέλια. Η ταχύτητα του σκάφους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 3 Knots. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι αν το ψάρι πιαστεί, θα πρέπει απαραίτητα να σταματήσει το σκάφος. Η συρτή μπορεί να γίνει από λίγα μέτρα έως και 15-20 μ. βάθος. Ιδανικές συνθήκες είναι η θολωμένη θάλασσα. Τότε το ψάρι τσιμπάει καλύτερα.

Για όλες τις τεχνικές ψαρέματος του λαυρακιού θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι εύκολα πιάνεται αλλά δύσκολα θα το ανεβάσουμε, γιατί πρόκειται για έναν άξιο αντίπαλο και δυνατό. Δεν θα πρέπει ποτέ να βιαστούμε να το αποχιάσουμε. Θα πρέπει να το κουράσουμε αρκετά, χωρίς πολλά σκορτσαρίσματα.






Παράκτιο ψάρεμα: εδώ μπορούμε να το ψαρέψουμε με διάφορες παραλλαγές από αρματωσιές. Το καλάμι μας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα δυνατό αν πρόκειται να βγάλουμε μεγάλα θηράματα. Τα δε εργαλεία, καλής ποιότητας και λεπτά. Σύμμαχός μας η θολούρα, όπου το ψάρι δεν καλοβλέπει, αλλά ορμάει.

Η εμπειρία μου εδώ λέει ότι θα πρέπει να μαλαγρώσουμε την περιοχή πολύ καλά. Τα εργαλεία που χρησιμοποιώ για το παράκτιο ψάρεμα είναι μάνα 28 mm και παράμαλλο 20-22 αόρατη. Αγκίστρι Νο. 6-7, κοντό στέλεχος και φυσικά μονάγκιστρο. Βαρίδι δεν χρησιμοποιώ όταν ψαρεύω σε σχετικά μικρά βάθη. Έτυχε σε δύο πιθαμές νερό να βγάλω 6 με 7 κομμάτια μεριδιάρικα. Το δόλωμα ήταν απλή ζύμη.

Επίσης, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, έβγαλα αρκετά και μεγαλύτερα κοντά σε λιμάνια.

Το καλό με το ψάρεμα του λαυρακιού είναι ότι αν αποτύχουμε να το βγάλουμε με την πρώτη, αυτό θα επιστρέψει για να ρουφήξει και πάλι το δόλωμά μας.
Τέλος, το λαυράκι ψαρεύεται και με τα παραγάδια το βράδι. Για δόλωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σκουλήκι, σαρδέλα, αλλά και χταπόδι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου