Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Ψάρεμα Πέρκας.

 
 συγκαταλέγεται στα πετρόψαρα, ανήκει στην οικογένεια των περκιδών και βρίσκεται σχεδόν παντού. Θα τη συναντήσουμε στις ακρογιαλιές, σε μικρά βάθη, όπου ψαρεύονται οι μικρότερες. Σε μεγαλύτερα όμως βάθη συναντάμε τις μεγαλύτερες.
Κύριο χαρακτηριστικό της πέρκας είναι το μεγάλο στόμα της με τα μικρά κοφτερά δόντια. Πολύ εύκολα ρουφάει το δόλωμά μας και δύσκολα τη χάνουμε. Τα κύρια χρώματά της είναι το καστανό και το πορτοκαλί, ενώ η βιολετί κηλίδα που έχει στην κοιλιά της την κάνει ακόμη πιο χαρακτηριστική.

Το αγαπημένο της περιβάλλον είναι οι φυκιάδες· εκεί κρύβεται και περιμένει τη λεία της. Επίσης, οι πετρώδεις βυθοί είναι το σύνηθες περιβάλλον της όπου ζει μοναχικά σε βάθη από μικρά έως και 30 μέτρα. Το μήκος της φτάνει και τα 25 εκατοστά. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί και μεγαλύτερα μήκη.
Τρέφεται κυρίως με μαλάκια, μαλακόστρακα και μικρά ψάρια.
Η πέρκα είναι ψάρι που προδίδει και τις φωλιές των χταποδιών, γιατί απλά διαμένει κοντά σε αυτές, οπότε εκεί όπου θα συναντήσετε τα ψάρια αυτά ετοιμαστείτε να πιάσετε και τα χταπόδια.

Είναι γενικά εύκολο ψάρι. Γρήγορα πιάνουμε αρκετές, εφόσον βέβαια τις πετύχουμε. Μπορούμε να τις ψαρέψουμε και από στεριά με το πεταχτάρι ή με καλάμι και από σκάφος με την καθετή με μονό ή διπλό παράμαλλο.
Τα εργαλεία δε που θα χρησιμοποιήσουμε δεν απαιτούν εξειδίκευση, αφού το ψάρι δεν είναι και πολύ καχύποπτο. Τα παράμαλλα όμως, είτε μονά είτε διπλά, πρέπει να είναι μακριά, 18-22 εκατοστά, για να μπορεί το ψάρι να ρουφά ακόμη πιο εύκολα το δόλωμά μας. Τα αγκίστρια δε μπορεί να είναι μικρά, με κοντό στέλεχος. Μπορείτε να δείτε από την ίδια σελίδα την κατασκευή του διπλού παράμαλλου.
Τέλος, αν και είναι πάρα πολύ εύκολο ψάρι, εντούτοις είναι πολύ εύγευστο.
Αν πιάσετε πολλές, τότε μπορείτε να φτιάξετε μια πολύ καλή σούπα, ενώ και τηγανητές είναι πεντανόστιμες. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου