Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Ψάρεμα Ξιφία.

Μέθοδοι και τεχνικές
Αυτό το ψάρι αλλάζει συνήθειες από τη μια μέρα στην άλλη και όχι ανά εποχή… Αυτό μάς υποχρεώνει οι μέθοδοί μας να αλλάζουν αναλόγως με τη μέρα που θα έχουμε βγει στα ανοιχτά. Η σελήνη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο για το ψάρεμα του ξιφία, αφού όσο λιγότερο φωτεινό είναι το φεγγάρι τόσο πιο κοντά στην επιφάνεια κυνηγάει, εκμεταλλευόμενο το λίγο φως που διαπερνά το νερό. Όσο η φωτεινότητα μεγαλώνει, τόσο βαθύτερα κατεβαίνει για κυνήγι, αλλά για ένα περίεργο λόγο που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει, τη μέρα της πανσελήνου αυτό το ψάρι απέχει εντελώς από τα δολώματά μας...
βελάκι Η νυχτερινή συρτή είναι μάλλον ο πιο καλός τρόπος για να αναζητήσουμε τον ξιφία, αφού είναι προτιμότερο να ψάξουμε εμείς να τον βρούμε παρά να περιμένουμε να έρθει αυτός σε εμάς. Μπορούμε να ψαρέψουμε με τρία καλάμια, αλλά τα τέσσερα θα ήταν το τέλειο, με τα δύο αυστηρά στην επιφάνεια (το ένα κοντά στο σκάφος και το άλλο λίγο πιο πίσω) και τα άλλα δύο με τη βοήθεια καταβυθιστών να ψαρεύουν σε διαφορετικά βάθη.
Το βάθος θα εξαρτηθεί ανάλογα με τη φάση του φεγγαριού και από την εμπειρία που έχει ο κάθε ψαράς στην περιοχή που ψαρεύει. Όσο πιο πολλά καλάμια έχουμε στο νερό, τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι πιθανότητες για την επιτυχία μας. Τα δολώματα που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι kona ειδικά για ξιφίες, κυρίως με φυσικό χρωματισμό αλλά και σε έντονες αποχρώσεις τις φωτεινές βραδιές. Αυτά τα τεχνητά είναι φτιαγμένα από μαλακό υλικό και έχουν πιο μεγάλο μήκος από τα συνηθισμένα, στοιχείο απαραίτητο γιατί αν ο ξιφίας χτυπήσει το δόλωμα με τη μύτη του και νιώσει κάτι σκληρό, θα εγκαταλείψει την προσπάθεια. Απαραίτητο και το διπλό assist!
βελάκι Το drifting είναι μια τεχνική καθαρά για τους έμπειρους του χώρου, που μετά από πολλά χρόνια αναζητήσεων γνωρίζουν καλά τα σημεία όπου θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα αυτή η μέθοδος. Γιατί μιλάμε για ένα ψάρι καθαρά μοναχικό, που αν κανείς δεν διαθέτει άριστη γνώση της περιοχής θα ήταν εντελώς μάταιο να ξεκινήσει μια εξόρμηση, εκτός αν θέλει να περάσει μια νύχτα στη θάλασσα αναζητώντας με βάση την τύχη… Βέβαια, καμιά φορά και η τύχη είναι ένας παράγοντας που θα μπορούσε να μας αποκαλύψει κάποιο μυστικό και να μας βοηθήσει σε αυτήν την αναζήτηση, ενώ δεν είναι σπάνιο φαινόμενο σε drifting για τόνους κάποιος ξιφίας να κάνει την εμφάνισή του. 
βελάκι Τα τελευταία χρόνια μια νέα τεχνική έχει ξεκινήσει στη Μεσόγειο. Στην ουσία είναι μία παραλλαγή του γνωστού μας drifting, αλλά τροποποιημένο στο ψάρεμα αυτού του κυνηγού της αβύσσου… Η αναζήτηση γίνεται σε πάρα πολύ βαθιά κομμάτια των θαλασσών μας. Με τη βοήθεια άγκυρας ακινητοποιούμε το σκάφος πάνω από το επίμαχο σημείο και κατεβάζουμε τα δολώματά μας όπως θα κάναμε και στο κανονικό drifting. Η μεγάλη διαφορά είναι το πολύ μεγαλύτερο βάθος και η χρήση στροβοσκοπικών φώτων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τη μαλάγρα ως μέσο προσέλκυσης των θηρευτών. Πλέον η αγορά μάς παρέχει και ηλεκτρικά μηχανάκια τα οποία χωράνε πολύ μεγάλη ποσότητα νήματος και θα μας βοηθήσουν πολύ σε αυτήν την τεχνική ψαρέματος, ιδιαίτερα στο ανέβασμα του θηράματος ή ακόμα και του δολώματος. Πολύ καλές προτάσεις σε αυτόν τον τομέα προσφέρει η εταιρεία Kristal Fishing.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου